Tiktok tips voor ouders, hoe ga je er mee om?

TikTok is een populaire socialemedia-app die vooral populair is bij jongeren. De app wordt gebruikt om korte video's te maken en te delen, en er zijn video's over allerlei onderwerpen, van dansen en zingen tot humor en educatie. Officieel is de app alleen geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar. Maar toch komen veel kinderen onder deze leeftijd er alsnog mee in aanraking. Maar hoe ga je dan om met het gebruik? En hoe zorg je dat kinderen weer gaan lezen? Wij hebben een aantal Tiktok Tips voor ouders. Ook lees je meer over het belang van lezen. Daarom geven we je tips hoe je het gebruik van TikTok veilig en beperkt kunt houden. En natuurlijk hoe je lezen kunt stimuleren. Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk hoe je dit doet.

Introductie hoe om te gaan met Tiktok?

Als ouder kan het lastig zijn om bij te houden wat je kind op TikTok doet. De app kan namelijk ook risico's met zich meebrengen, zoals cyberpesten, haatspraak en verkeerde informatie. Daarom is het belangrijk om je kind te begeleiden bij het gebruik van TikTok. Tegelijkertijd zitten veel kinderen uren op de telefoon of tablet, maar ontstaan er steeds grotere leesachterstanden bij kinderen. Daarom wil je ze natuurlijk ook graag aan het lezen krijgen en is dit ook heel belangrijk.

Het belang van lezen

Lezen is een belangrijke vaardigheid voor kinderen. Het helpt hen om te leren, te groeien en hun wereld te begrijpen. Door te lezen kunnen kinderen:

 • Nieuwe woorden en grammatica leren
 • Hun fantasie ontwikkelen
 • Meer te weten komen over de wereld om hen heen
 • Hun kritische denkvermogen verbeteren
 • Empathie ontwikkelen

Het is dus belangrijk om het gebruik van TikTok te beperken. Want anders ontstaat er onvoldoende aandacht voor lezen bij kinderen.

Tiktok Tips voor ouders

 • Praat met je kind over TikTok. Vraag je kind wat hij of zij leuk vindt aan TikTok en wat hij of zij er op doet. Leg je kind uit welke risico's de app met zich meebrengt en hoe hij of zij zich daartegen kan beschermen.
 • Maak samen een TikTok-account aan. Zo kun je meekijken wat je kind op TikTok ziet en doet.
 • Stel limieten in voor het gebruik van TikTok. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel tijd je kind per dag op TikTok mag doorbrengen.
 • Installeer een ouderlijk toezicht-app. Met een ouderlijk toezicht-app kun je het gebruik van TikTok door je kind controleren.

Specifieke tips voor ouders over hoe je kinderen kunt leren over de risico's van TikTok

 • Maak je kind bewust van de privacyinstellingen van TikTok. Zorg ervoor dat je kind zijn of haar profielinstellingen goed heeft ingesteld, zodat alleen mensen die je kind kent, zijn of haar video's kunnen zien.
 • Leer je kind hoe hij of zij zich kan beschermen tegen cyberpesten. Leg je kind uit wat cyberpesten is en hoe hij of zij zich ertegen kan verweren.
 • Bekijk samen met je kind de video's die hij of zij kijkt. Zo kun je je kind helpen om onderscheid te maken tussen goede en slechte content. Zien ze iets wat ze niet leuk vinden? Leg ze uit dat ze meteen kunnen doorscrollen. En vraag ook of ze het dan willen aangeven. Zo kun je het met elkaar bespreken.

Aanvullende Tiktok tips voor ouders

 • Leer je kind om kritisch te kijken naar de video's die hij of zij ziet. Vraag je kind of hij of zij denkt dat de informatie in de video klopt.
 • Leer je kind om respectvol om te gaan met anderen op TikTok. Dus leg je kind uit dat iedereen gelijk is, ongeacht zijn of haar achtergrond.
 • Bemoei je niet te veel in het gebruik van TikTok door je kind. Zo geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken wat hij of zij leuk vindt aan de app.

Extra tip: iets anders doen dan TikTok? Ga bijvoorbeeld lekker samen bakken uit een kinderbakboek.

Belang van lezen in de context van TikTok

Lezen is een belangrijke vaardigheid voor kinderen, ook in de context van TikTok. Door te lezen kunnen kinderen de video's op TikTok beter begrijpen. Ze kunnen de context van de video's beter begrijpen en ze kunnen de taal in de video's beter begrijpen. Dit is ook een belangrijke Tiktok tip voor ouders, want als je dit uitlegt aan je kind kun je ze juist enthousiast maken voor lezen.

Daarnaast kunnen kinderen door te lezen meer te weten komen over de onderwerpen die ze op TikTok zien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een video zien over een onderwerp dat ze niet kennen, door te lezen meer te weten komen over dat onderwerp. Want als ze goed kunnen lezen, kunnen kinderen ook makkelijker informatie zelf opzoeken.

Ten slotte kunnen kinderen door te lezen hun fantasie ontwikkelen. Want zo kunnen ze zich beter inleven in de personages in de video's en ze kunnen zelf nieuwe verhalen verzinnen.

Tips voor ouders om kinderen aan te moedigen om te lezen

 • Maak lezen leuk. En lees samen met je kind, of kies samen een leuk kinderboek uit.
 • Bied je kind een gevarieerde keuze aan boeken. Zo zorg je ervoor dat er kinderboeken zijn die aansluiten bij de interesses van je kind.
 • Praat met je kind over boeken. Vraag je kind bijvoorbeeld wat hij of zij van een boek vond en waarom.
 • Beloon je kind voor het lezen. En geef je kind bijvoorbeeld een sticker of een complimentje als hij of zij een boek heeft uitgelezen.

Door deze tips te volgen, kun je je kind helpen om een lezer te worden.

Bonustip: bekijk het leesniveau van je kind en zorg ervoor dat je een kinderboek kiest dat hierbij aansluit. Maar kijk ook of je het lezen uitdagend kunt maken door steeds moeilijkere boeken te kiezen. Bekijk ons assortiment en filter op leeftijd, soort boek en meer.

Conclusie TikTok tips voor ouders

Het gebruik van TikTok door kinderen kun je leuk houden en met deze tips beperken. Ook kun je tegelijkertijd de tips toepassen om lezen te stimuleren. Zo leggen ze de telefoon of ipad hopelijk wat vaker weg en kiezen ze sneller voor een leuk leesboek.

Samen een leuk boek uitzoeken? Bekijk dan ons assortiment en filter op leeftijd, onderwerp en soorten.