10 tips om lezen leuk te maken en tips om lezen te stimuleren

Op zoek naar tips om lezen met kinderen leuker te maken? Want hoe stimuleer je lezen bij kinderen? In dit artikel leggen we het je uit. Zo geven we in dit artikel uitleg over het volgende:

  • Waarom is goed leren lezen belangrijk voor kinderen?
  • Hoe stimuleer je kinderen om te gaan lezen?
  • 10 tips om het lezen met kinderen leuker te maken.

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je een goede start kunt maken met het leuk maken van lezen. Want zo maken ze een goede start naar zelfstandig lezen.

Inleiding

Lezen is een essentiële vaardigheid die kinderen op veel manieren kan profiteren. Het stelt ze in staat om nieuwe werelden te verkennen, nieuwe mensen te ontmoeten en over verschillende culturen te leren. Lezen helpt kinderen ook om hun kritische denkvaardigheden, verbeeldingskracht en empathie te ontwikkelen.

Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen lezen leuk vinden? Hier zijn 10 tips om lezen leuker te maken en je hierbij te helpen:

1. Laat ze kiezen

Laat kinderen boeken kiezen die ze leuk vinden. Kinderen zijn meer geneigd om te lezen als ze boeken lezen die bij hun interesses passen.

Tip om lezen bij kinderen te stimuleren

Bekijk waar de interesses van je kind liggen. Is dit bijvoorbeeld voetbal, paarden, of een ander onderwerp? En zoek vervolgens naar kinderboeken die hier over gaan. Want zo hebben ze een kinderboek die ze aanspreekt.

2. Lees ze voor

Voorlezen is een geweldige manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Het introduceert ze namelijk in nieuwe verhalen en helpt ze om hun luistervaardigheden te ontwikkelen.

Tip om lezen leuker te maken:

Lees voor in een ontspannen sfeer. Maak er een gezellig moment van. Je kunt bijvoorbeeld samen op de bank liggen of in een fauteuil zitten. Bekijk onze voorleesboeken voor inspiratie.

3. Maak het persoonlijk

Laat kinderen zien dat je van lezen houdt. En praat met ze over boeken die je leuk vindt en stel ze vragen over de boeken die ze lezen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld uitleggen waar het verhaal over ging en hoe ze denken dat het verder gaat.

Tip om lezen met kinderen leuker te maken:

Vertel je kind over je favoriete boeken uit je kindertijd. Je kunt ook samen boeken gaan bespreken. Stel vragen over de personages, het verhaal of de thema's.

4. Maak het een routine

Maak lezen een onderdeel van je dagelijks leven. Plan bijvoorbeeld elke dag een tijd in om samen te lezen.

Tip om lezen te stimuleren:

Maak lezen een gewoonte. Kies een vast moment van de dag om samen te lezen, bijvoorbeeld voor het slapengaan.

5. Maak het een ervaring

Maak lezen een leuke en ontspannen ervaring. Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar leuke boeken, of maak een boekenclub met je kinderen. Of kies voor een doeboek waaruit ze moeten lezen en tegelijk iets kunnen doen.

Tip om lezen met kinderen leuk te maken:

Maak het lezen een beleving. Ga bijvoorbeeld samen de gekochte kinderboeken bekijken. En pak er wat lekkers bij.

6. Wees geduldig

Het kan even duren voordat kinderen lezen leuk vinden. En wees geduldig en blijf ze aanmoedigen om te lezen.

Tip om lezen te stimuleren:

Geef je kind de tijd om te wennen aan lezen. Zo maak je het niet te moeilijk voor ze. Als het lezen van een boek te moeilijk is, ga dan eventueel ook eerst een stapje terug. Meer hierover lees je in onze blog: AVI leesniveau uitleg: hoe werkt AVI?

7. Maak lezen interactief

Lezen kan een meer interactieve ervaring zijn door je kinderen te betrekken bij het verhaal. Laat ze bijvoorbeeld meedoen aan het verhaal, vragen stellen of tekenen of schrijven over het verhaal. Begin bijvoorbeeld met leuke voorleesboeken.

Tip om lezen met kinderen leuk te maken:

Laat je kind meedoen aan het verhaal. Je kunt bijvoorbeeld vragen of ze willen voorlezen, of ze willen een personage uit het verhaal spelen.

8. Laat ze boeken uitproberen

Laat je kinderen verschillende soorten boeken proberen, zoals kinderboeken, voorleesboeken, doeboeken of prentenboeken. Zo kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden.

Tip om lezen te stimuleren bij kinderen:

Ga samen kijken in onze webwinkel en laat je kind verschillende boeken bekijken. Dus bekijk ons assortiment en filter op leeftijd, interesse of leesniveau! Zo heb je leuk en passend boek.

9. Bied ze hulp

Als je kinderen moeite hebben met lezen, bied ze dan hulp. Zo kun je bijvoorbeeld samen lezen, ze woorden of begrippen uitleggen of ze naar een leesspecialist brengen.

Tip om kinderen te helpen met lezen:

Geef je kind de hulp die ze nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld samen lezen of vraag hulp van een professional zoals een leerkracht. En je kunt ook thuis oefenen met leuke taalspelletjes.

10. Vier hun successen

Laat je kinderen weten dat je trots op ze bent als ze een boek uitlezen. Zo zal ze motiveren om verder te lezen.

Tip om lezen bij kinderen te stimuleren:

En geef je kind een complimentje als ze een boek uitlezen. 

Conclusie na de 10 tips om lezen leuker te maken.

Lezen is een geweldige manier om kinderen te helpen om te leren en te groeien. Zo kun je door deze tips te volgen, kinderen helpen om een levenslange liefde voor lezen te ontwikkelen. Het aantal kinderen met een taalachterstand neemt toe. Daarom is het belangrijk om lezen te stimuleren en leuk te maken. 

Heb jij meer tips om lezen leuk te maken voor andere lezers? Laat hieronder een reactie achter. Want zo kunnen we elkaar helpen om taalachterstanden te voorkomen. Dus help anderen en deel je tip!

Kinderboekenland.nl