De vaste boekenprijs, een wettelijke verplichting voor Nederlandse boeken

Wist je dat veel Nederlandse boeken onder de vaste boekenprijs vallen? Dit is een wettelijke verplichting. We vertellen je er graag meer over.

Om te beginnen, een voordeel: kinderboeken die onder de vaste boekenprijs vallen hebben, tot de vaste boekenprijs eventueel vervalt of is aangepast, overal dezelfde verkoopprijs. Het maakt dan dus niet uit waar je het boek koopt. 

Wat is de vaste boekenprijs?

De vaste boekenprijs is een wettelijke verplichting voor bijna alle Nederlandse boeken. De Wet op de vaste boekenprijs geldt voor werken die:

  • tekst in de Nederlandse en/of Friese taal bevatten

  • zijn voorzien van een titel

  • bestaan uit papieren bladzijden

  • al dan niet vergezeld gaan van ondersteunende informatiedragers

  • bestemd zijn voor de verkoop aan eindafnemers.

Sinds 2005 is het wettelijk verplicht om een vaste verkoopprijs te rekenen voor boeken. De uitgever (ook als een boek in eigen beheer is uitgegeven) bepaalt de verkoopprijs en daar mogen winkels onderling niet op concurreren.

Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de naleving van de Wet op de vaste boekenprijs.

Waarom een vaste boekenprijs?

Zonder vaste boekenprijs ontstaat er meer concurrentie op boeken. Hierdoor kunnen veel boeken goedkoper worden, je denkt dus dat dit alleen maar voordelen heeft.

Maar er zitten ook nadelen aan. Met een lagere verkoopprijs blijft er minder over voor de schrijver, (online) boekwinkel en uitgever. De schrijver zal  heel veel meer boeken moet verkopen om er van te kunnen leven. De uitgeverij zou dan ook alleen boeken uitgeven waar er veel van worden verkocht. En de boekwinkel zou alleen nog de meest populaire boeken willen verkopen. 

Uiteindelijk zou dat betekenen dat een beginnend schrijver juist geen kans krijgt om een boek uit te laten geven. Er worden dan namelijk alleen nog maar boeken verkocht waarvan iedereen zeker van tevoren weet dat het een bestseller wordt. 

Boeken met of zonder vaste boekenprijs.

De uitgeverij moet Nederlandstalige en Friestalige boeken aanmelden bij het Commisariaat voor de Media en aangeven wat de verkoopprijs is. In sommige gevallen kan de uitgeverij bepalen om de vaste boekenprijs te laten vervallen. Dit mag pas minimaal een jaar na de verschijningsdatum.  Een wijziging mag pas na minimaal een half jaar. In beide gevallen kan dit pas na aanmelding bij het Commisariaat voor de Media worden doorgevoerd.

Er zijn ook nog een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor speciale promotionele campagnes. 

Vaste boekenprijs bij Kinderboekenland 

Wij moeten ons natuurlijk ook aan deze wetgeving houden en daarom controleren wij ook voordat wij een boek toevoegen aan ons assortiment of deze in het register is opgenomen en of de vaste boekenprijs van toepassing is.

  • Als de vaste boekenprijs verhoogd is, dan zijn wij conform de Wet op de vaste boekenprijs  verplicht om de verkoopprijs aan te passen. 
  • Als de vaste boekenprijs is komen te vervallen, kunnen wij eventueel (dit is niet verplicht) de verkoopprijs zelf bepalen / verlagen. 
  • Tot slot hebben we natuurlijk ook producten in ons assortiment die niet onder de vaste boekenprijs vallen, omdat deze niet aan de kenmerken voldoen.

Tips ontvangen over kinderboeken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 1 keer per maand houden we je op de hoogte met tips, nieuwe producten en meer. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven.